Ättid registrerad

Karin   20 maj, 2015   Kommentarer inaktiverade för Ättid registrerad

28 oktober 2011

Har nu kollat hur snabbt mina två äter upp 1 kg löst hösilage med torrsubstans på ca 80%. Resultatet är:

Mourven – 28 min
Tjaldur – 39 min

Bör även kolla vad det tar med finmaskiga nät, men det hinner jag inte än på ett tag.

I vinter kommer de att gå i flock i lösdrift med några ha hage med blandat innehåll (skog och ängar). Vi kommer att ge hö i flertalet (fler än antalet hästar) finmaskiga hönät av olika storlekar. Kommer troligtvis att ha näten liggandes på marken, om det går utan att vi tappar bort dom 😉 Hästarna går nu på 10 ha gräs/skogs-bete (ganska nerbetat, men en del kvar att beta och mycket att plocka med) och får ca 5-6 kg hö per häst i finmaskiga nät. Mourven får lite luzern. De flyttar över till vinterhagen när snön lagt sig och det är hårt i marken och vi kommer då att ge dom ”full” giva hö i näten (vi får se om det blir ständig tillgång eller begränsad giva).

Får se om detta fungerar bättre än vad jag haft tidigare. Haft olika lösdrifter med rätt stora hagar och mycket buskar och annat att pilla med och har motionsridit. Hästarna har gått på alltifrån fri tillgång, vilket funkat bra för unghästar som växer och busar mycket, till begränsad giva som getts i nät och hölådor med galler. Jag tycker alltid jag fått kompromissa med något av behoven. För stor energigiva eller för liten ättid (och då ändå varit på ca 10 timmar per dygn). Jag har aldrig riktigt hittat det optimala, men vi får som sagt se hur det funkar i vinter! Ska bli spännande att se.