Det här med ”snälla” hästar

Karin   20 maj, 2015   Kommentarer inaktiverade för Det här med ”snälla” hästar

25 maj 2010

När man gör en sökning på Hastnet och skriver in sökordet ”snäll” hittas i denna stund 2983 annonser. Meningarna där ordet finns med låter som några av dessa exempel:

snäll i all hantering så som bada, sko, vara ensam i stallet & i hagen, 100% trafiksäker.”

”Han är en connemaraponny, imp irlad som är jätte snäll i all hantering. Men kräver dock en lugn ryttare med ben och mjuk hand. Är man det så är han hur go som helst att rida.”

Snäll i all hanterlig, lätt att få dräktig och bra mamma. Är dock opålitlig i hagen.”

”Inga problem att vara själv, superlätt att både lasta och köra, trafiksäker osv. VÄLDIGT orädd av sig! Alltid lika snäll och trevlig, väldigt social av sig.”

”Ett väldigt lätthanterligt, snällt och sött litet sto som med rätt ryttare kommer att kunna gå långt.”

”En snäll och lätthanterad ponny med kapacitet.”

Snäll i hantering och ridning men har ganska mkt nerver.”

”en snäll häst som behöver en fast hand då han fortfarande är ung.”

Jag kan fortsätta i all evighet 😉

Min första reflektion;
Är inte alla hästar snälla?
Eller snarare, finns det onda hästar? Eller som vissa väljer att kalla det, DUMMA hästar?
Finns dom?

På a) svarar jag JA och på b) svarar jag NEJ!

Min andra tanke är vad dessa människor menar med att hästen är snäll?
Beskriver det ens en egenskap hos hästen?

Är snäll att de utför allt människan begär?

I vissa fall är de snälla hästarna lätthanterliga. I andra fall är de opålitliga och behöver en fast hand. Vad är skillnaden på dessa två typer av snälla hästar?

Ett stort problem jag ser är dessa hästar som gör allt människan begär och kan på så vis uppfattas som snäll, eftersom den aldrig har några egna åsikter att visa. Vad har hänt för att hästen ska hamna i den sitsen? Hur hjärntvättad och nedtryckt har denna häst blivit för att alltid göra ALLT som människan begär?

Jag har en vit liten häst som av de flesta uppfattas som väldigt snäll. Han gör inte en fluga förnär (det där stämmer inte, för han är alldeles blodig av döda mygg just nu, men människor då), OM de behandlar honom rättvist. Han har faktiskt blivit förbannad två gånger i min ägo. Båda gångerna på tränare som gick över gränsen, som inte respekterade utan körde över. Hade dessa övergrepp fortsatt hade han nog slutat protestera och så småningom gjort som han blivit tillsagd och ansetts som snäll, då också.

Nu tog vi en helt annan väg tillsammans, bort från övergrepp och känslor av att vara förbannad. Men ändå anses han som snäll. Gör han alltid som man säger? HELL NO, knappast. Men det vill jag ju inte heller.

Vad är skillnaden?

Jo, VILJAN.

Med en robot har du en häst instängd i sig själv, som inte vågar ta egna beslut, där känslorna hålls inombords och när känslor väl visas får man ofta ingen förvarning utan då blir det ordentligt på en gång. De har inget intresse av att vara med människor, men har inget val.

Har du en häst som VILL vara med dig, som känner sig respekterad och får uttrycka sin egna vilja så gör den saker som du och ni båda vill, när det verkligen behövs.

En bild säger mer än tusen ord, och så också i detta fall. Utifrån hästens ögon och den blick de utstrålar går det ofta väldigt snabbt att se hur det förhåller sig. Jag har dock inte för avsikt att hänga ut någon och vill därför inte lägga ut några bilder här.

Om jag ska tänka krasst tror jag tyvärr att mertalet av dessa ”snälla” hästar befinner sig i kategori ett och detta gör mig fruktansvärt ledsen. Jag tror att rädslan hos människan är en stor del av förklaringen, och ju större häst desto större rädsla och desto större behov av att dominera och kuva. En känsla som kan vara förståelig, då en katt som gör som den vill oftast inte ställer till med så stor skada, medan en häst på 800 kg som gör som den vill i alla situationer kan få katastrofala följder.

Hästar har ju precis som människor personligheter och vissa hästar kuvas lättare än andra. Vissa kan ta mer ”skit” utan att påverkas, medan andra stänger in sig i sin egen värld vid minsta övergrepp. Det är de där hästarna som kan ta lite skit och hjälper sin människa som är de perfekta läromästarna och nybörjarhästarna. Ändå hamnar tyvärr ofta de instängda hästarna hos nybörjarna, och får aldrig komma ut ur sitt skal.

Vad kan man göra åt det?
SE hästen, möta den och LÄRA den hur man ska bete sig i människans värld. I vissa situationer behöver människan bestämma, för att varken människa eller häst ska bli skadade. Men det finns också situationer där hästen behöver bestämma, för att varken häst eller människa ska bli skadade.

Hur definierar du en snäll häst?