Inlärning

Karin   20 maj, 2015   Kommentarer inaktiverade för Inlärning

25 januari 2011

Något som för de flesta i början är väldigt förvirrande är de olika begreppen inom operant inlärning. Vi använder oss hela tiden av dessa begrepp rent konkret (och de kan kallas olika saker, tex är det ungefär samma inom KBT men de heter annorlunda), men det är sällan vi reflekterar över dem och medvetandegör vad vi egentligen pysslar med när vi försöker lära oss själva och andra nya beteenden.

Man kan säga att det finns fyra saker att hålla reda på;

Positiv – något LÄGGS TILL
Negativ – något TAS BORT

Lägg märke till att det inte finns någon värdering i dessa ord, såsom det ofta är när man använder dem annars i språket (positiv behöver alltså nödvändigtvis inte vara BRA, och vice versa).

Förstärkning –  ett beteende blir mer återkommande
Bestraffning – ett beteende försvinner eller minskar i omfattning

Så, om vi då lägger ihop:

Positiv förstärkning – vad innebär det?
Positiv bestraffning ?
Negativ förstärkning ?
Negativ bestraffning ?

När använder du dig av de olika delarna? Om du tex vill få din häst att backa, hur gör du då? Hur förklarar du för din häst vad du vill att den ska göra?

Vi kan ta några konkreta exempel:

Positiv förstärkning – Vi har lagt upp en plan av att hästen ska göra ett beteende, till exempel flytta sig åt vänster. Vi får då ta ner beteendet i små delar, så vi börjar med att hästen ska lägga över vikten åt vänster. När hästen gör detta lägger vi till något för att förstärka detta beteende. Vad vi lägger till är något hästen upplever som något bra, tex att bli kliad, godis etc. Eftersom det är supersvårt att vara tillräckligt tajmad och inte för långsamt använder man sig ofta av en sekundär förstärkare, till exempel en klicker eller ett speciellt ord. När ljudet från denna kommer vet hästen att den kommer att få något eftertraktat.

Negativ förstärkning – Hästen ska även här flytta sig åt vänster. Vi lägger då ett tryck från höger och när hästen flyttar sig åt vänster tar vi bort trycket för att förstärka beteendet.

Positiv bestraffning – Hästen flyttar sig åt höger istället för åt vänster. För att få hästen att sluta flytta sig åt höger lägger till något, tex ett spöslag.

Negativ bestraffning – Hästen skrapar med hoven istället för att flytta sig åt vänster. Vi ignorerar den. Det kan också handla om att vi tex står och kliar varandra (något eftertraktat för hästen) och hästen blir så till sig att den råkar bita dig i axeln, du slutar då klia och vill därigenom få hästen att sluta bita dig när ni står och kliar varandra.

Negativ bestraffning används oftast ihop med positiv förstärkning. Och man kan nog säga att negativ förstärkning ofta används tillsammans med positiv bestraffning.

Titta nu på den här filmsnutten med dessa ögon! Vad använder sig chefen av för något? Och vad ger det för effekt? Vad händer med initiativtagandet? Med att ge idéer? Med att känna sig trygg och säker?

Så, nästa gång du umgås och arbetar med din häst, fundera lite av vad du egentligen gör för något :)