Ledarskap?

Karin   20 maj, 2015   Kommentarer inaktiverade för Ledarskap?

6 juli 2009

Vad är ett ledarskap?

DSC02608

Jag ogillar själv ordet ledarskap och att vara en ledare. Varför? Jo, för att det ofta missuppfattas. Genom olika teorier och myter får vi lära oss att hästen i det vilda i sina flockar upprättar någon sorts hierarki och hackordning. Dock får vi ofta lära oss att denna hierarki går ut på något annat än vad den verkligen gör. Etologerna menar att en flock är något annat än många av de stora hästgurusen gör.

Många tror att man är en ledare om man kan flytta på hästen och att den aldrig går på dig. En sanning med modifikation och plockar man ut detta från sitt sammanhang får man oftast antingen en helt avstängd häst eller så får man en aggressiv häst…

I många flockar brukar det finnas en maffia-ledare. Denna häst är ofta inte mogen eller klok nog att ha ett ledarskap, men har skaffat sig det med hjälp av hovar och tänder. De andra hästarna flyttar sig för denna häst, de aktar sig till och med för den. När det väl kommer till kritan och flocken i sig behöver hjälp med något kan denna häst sällan erbjuda något. Det räcker att titta ut i vår hage, där vi har fyra hästar just nu. Ett sto och tre valacker. En av valackerna (den äldsta) flyttar de andra sig för, de går undan för honom. Han är dock inte med i flocken. Flocken består av de andra tre hästarna och han är utanför. Visst finns det bland de andra tre också en viss hierarki i vem som flyttar sig för vem, men det är inte alltid så enkelt som att den som de andra flyttar sig för är den som är ledare.

Olika hästar i flocken har olika funktioner. Precis som vi människor är bra på olika saker är även hästarna det. En häst är bra på att hålla utkik efter faror. En annan häst är bra på att hitta det bästa gräset och att hitta vatten. En tredje häst är bäst på att hitta bra skydd mot väder och vind. Den som är bäst på sin uppgift är ofta den de andra lyssnar på. Består en flock av flera unghästar ses dessa av de äldre ofta inte som fullärda och får inte fulla uppgifter i flocken.

En annan sak som påverkar vem som flyttar på vem är också prioriteringar å hästens sida. För vissa är en sak viktig och då försvarar de denna sak väldigt mycket, medan det för en annan häst kanske inte alls är viktigt och därför går den därifrån. En situation som kan uppkomma för våra tamhästar är till exempel mat och skydd i hagen.

Något annat som karakteriserar en ledare är att den tar hand om sina flockmedlemmar. Vad jag sett måste dessa flockmedlemmar ta sitt ansvar och fullgöra sina uppgifter i flocken för att få beskyddet från ledaren och de andra hästarna. Här kommer också personligheter in väldigt starkt. Vi kan ta som exempel min Mourven och de andra hästarna i Vattenriket när han gick där. De var en flock på ett par äldre ston, några ungston och några föl och åringar och Mourven som ensam valack. Till en början var inte de äldre stona och fölen där och när Mourven släpptes in i flocken blev han rejält bortkörd av speciellt ett av ungstona. Han tog sitt ansvar och gick undan och fick för var dag vara med mer och mer i flocken. Eftersom han är en gentleman och ansvarstagande tog han hand om stona i flocken, och när de äldre stona och fölen kom tog han även hand om dessa. Ungstoet som till en början kört undan honom började då inse att han troligtvis var bättre på att ha ledarskapet än vad hon var och att han fanns där betydde att hon kunde släppa på ansvaret över hela flocken.
När så en tid gått kom ett 1årigt sto in i flocken. Hon kördes bestämt undan av vissa av ungstona, men beskyddades av Mourven. Han tog henne under sina vingar och hjälpte henne in i flocken.
Några dagar senare kom ännu ett 1årigt sto in i flocken och flera av ungstona var intresserade av henne, medan Mourven körde ut henne från flocken de första dagarna. Han jagade inte runt henne, men körde ut henne från flockgemenskapen, tills hon betedde sig på ett sådant vis att hon kunde få deras beskydd.

mourvenskyddar2
Vad är det som gjorde skillnaden i dessa fall? Var ungstona tillräckligt mogna för att avgöra vilka hästar som tog ansvar och kunde leda flocken och vara en medlem däri? Varför beskyddade Mourven den ena åringen, men sa bestämt till den andra?

Och, hur påverkar detta hur vi bör sätta ihop flockar?
Har vi tillräckligt stora marker behöver vi kanske inte fundera på detta, då hästarna själv indelar sig på ett sådant vis där de trivs med varandra. Troligtvis har de flesta i Sverige inte så stora marker, och måste alltså tänka över hur de ska sätta ihop sina flockar på ett sådant vis att individerna växer mentalt och känner sig trygga.

Och hur påverkar det här vad som är en ledare?

Hur påverkar det här hur vi bör vara mot våra hästar för att de ska lita på oss och vara villiga att låta oss ta ansvaret i de situationer där det behövs?
Bör inte vi ta vårat ansvar, innan vi ens kan kräva det (som många gör) av våra hästar?

Så länge både vi och hästen tar vårat ansvar så får vi beskydd av varandra.
I att ta sitt ansvar betyder att inte utsätta den andra för fara. För en häst jäntemot en människa betyder detta bland annat att inte gå på. Helt enkelt en säkerhetsfråga, då hästen ju väger flera gånger mer än oss.
Men för att hästen villigt ska flytta sig undan oss måste den förstå vad vi vill, och känna trygghet i att vi vet det bästa i stunden! Har hästen, enligt sig själv, en bättre lösning just då kommer den inte villigt att göra det vi ber den om! Ibland är hästens lösning den bättre och då bör vi följa den. Ibland är dock vår lösning den bättre och då måste vi medelst diskussion få hästen att förstå att just nu är jag mer lämpad att visa vad som behövs, för vår överlevnads skull. Kommer det en bil är vi mer lämpade att visa var hästen ska gå, då vi vet hur bilen (oftast) beter sig. I andra tillfällen är hästen bättre lämpad att veta vad som behöver göras för vår överlevnads skull.

Så, vad vill vi egentligen vara för våra hästar?
En maffialedare eller en vän i vått och torrt?