Men vad är takten bra för?

Karin   20 maj, 2015   Kommentarer inaktiverade för Men vad är takten bra för?

29 december 2010

Om vi nu pratat om vad takt är (se inlägg nedanför), vad är det som är så markvärdigt med det då? Varför är takten så viktig?

Har du nåt förslag?

Man kan se den rent ”diagnostiskt”, som ett tecken på hur väl hästen fångar upp sin balans i varje steg. För att röra oss måste vi bli obalanserade, liv är rörelse. Utan obalans har vi inget liv. Men vi kan inte leva hela tiden i obalans, för då ramlar vi omkull. Så mellan obalansen måste det alltså finnas ett ögonblick av balans. Det är detta vi kan se i takten.

Hur då?

Vad kan en häst i otakt mer tyda på?

En häst som använder sina muskler på ett bra sätt, de stora rörelsemusklerna för rörelse och de små centrala musklerna för stabilitet, kan använda sin kropp på ett optimalt sätt. Rörelsen i kroppen kan flöda utan bekymmer och rörelsen kan bli jämn utan hack. En individ som använder sina stora rörelsemuskler för stabilitet blir fort trött och får därför en rörelse som lätt blir hackig och ojämn.

Hur påverkar det takten hos hästen?

Hur skiljer sig den här hästens rörelse:

Trav 1

mot den här hästens:

Trav 2

Hur uppkommer den ena hästens störning i takten, jämfört med den andra hästens lilla förskjutning i takten? Är de i själva verket samma typ av taktmiss, bara att bilden är tagen i olika stegfas?

Hur är det i galopp då?

Vad skiljer de olika varianterna av fyrtaktig galopp åt? Det finns tre olika fyrtaktiga galopper, vilka? Vanligtvis är alltså den tretaktiga galoppens stegsekvens 1. ytter bak 2. inner bak + ytter fram 3. inner fram. Denna takt kan förändras genom att:

1. Ytter fram går i marken innan inner bak.
2. Inner bak går i marken innan ytter fram, långsam hastighet.
3. Inner bak går i marken innan ytter fram, hög hastighet.

Vad ser du för skillnader i dessa?
Är någon att föredra?
Ska man försöka undvika någon av dom?

Om du tittar på ena galoppbilden i inlägget nedan ser du exempel 1. Vad har hänt där? Jo, hästen har översträckt knä och has på inner bak. Detta ger en ganska stor belastning på just knäet och länden. Denna taktmiss kan ske både i långsam och hög hastighet. I långsam hastighet brukar man säga att hästen travar med bakbenen och galopperar fram. Det är alltså ett tecken på att flödet genom hästens kropp inte hänger ihop.

Exempel nummer 2 då?
Kan antingen tyda på en häst som är spänd i sin överlinje, eller så kan det vara en häst som rör sig i sådan samlingsgrad och så långsamt att den helt enkelt måste sätta ner inner bak innan ytter fram, eftersom framdelen är för högt upp i luften när inner bak rent fysiologiskt och ergonomiskt ska ner i marken. Se tex piruettgalopp, där det visserligen i TR står att den ska vara tretaktig, men man i studier inte lyckats se annat än fyrtaktig ( källa ). Eftersom galoppen är så långsam saknas också ofta/alltid svävmoment.

Exempel tre?
Galoppörer rör sig i denna variant, även kallad fyrsprång. Hästen ”sprider ut” sina fotnedslag för att få större kraft att snabbt röra sig framåt. Samma typ av förskjutning ses hos travare i snabbjobb/löp, där traven blir fyrtaktig. I och med den höga hastigheten och att det ofta bara är ett ben som tar upp all belastning är det mycket stora krafter som hästens ben i dessa lägen behöver ta upp.

Hur använder du dig av takten i ditt umgänge med hästen?