Rörelseanalys, del fem

Karin   20 maj, 2015   Kommentarer inaktiverade för Rörelseanalys, del fem

29 maj 2014

Bild 5 i serien om rörelseanalys. Gå tillbaka i serien/albumet för att läsa fördjupning kring vad strecken visar på.

samling5

Övre bilden, vänstra hästen: Vi ser en uträtad halsryggrad utan risk för klämt nackband. Uträtad rygglinje, men troligtvis kommer extensionen/svankningen strax att öka då hästen precis är på väg att landa. Tittar vi på turkosa linjerna ser vi att hästen landat på frambenet och börjat lägga vikt här. Bakbenet är på väg att landa, och hästen är alltså inte taktren i traven. På de röda linjerna kan vi se att den även tappat diagonaliteten.

Övre bilden, högra hästen: Vi ser på röda linjerna att diagonaliteten är bibehållen. Ganska uträtad rygglinje (jämför med nedre bilden, som dock är i en något senare stegfas i traven) och lyft manke/bröstkorg, vilket gör att också gula linjen blir mer uträtad. Ingen risk för klämt nackband. Väl balanserad häst i fri rörelse.

Nedre bilden, vänstra hästen: Röda linjerna visar på att diagonaliteten tappats litegrann, men att hästen nästintill behåller tvåtakten. Lila linjen visar på ökad extension/svankning och tappad manke/bröstkorg. Det gör också att gula linjen blir mer svängd än på övre bilden. Ingen risk för klämt nackband och hästen tittar ganska långt framför sig.

Nedre bilden, högra hästen: I stort sett i samma stegfas som hästen till vänster. Intressant att se hur två olika hästar kan röra sig. Vi ser att den här hästen tappar diagonaliteten och tvåtakten, både på de röda linjerna som ej är parallella och på de turkosa linjerna som visar att bakhoven är på väg att lämna marken innan framhoven. Vi ser också på röda linjen på bakbenet att den här hästen inte kommer landa med bakbenet lika långt under sig som den vänstra hästen (inte konstigt när Mourven till vänster är skolad ridhäst och Alfons till höger är oskolad ettåring på bilden). Vi ser att denna häst ändå hittar visst lyft i bröstkorg och rätar ut rygglinjen och halsrygg. Ingen risk för klämt nackband och vi ser att han tittar på marken lite närmare sig, eftersom han tittar på den springande katten som han jagade….