Rörelseanalys, del sex

Karin   20 maj, 2015   Kommentarer inaktiverade för Rörelseanalys, del sex

29 maj 2014

Bild 6 i serien om rörelseanalys. Gå tillbaka till första bilden i serien/albumet för att läsa fördjupning kring vad de olika linjerna säger mig.

samling6

1. Vi ser på turkosa linjerna att frambenet bär mer vikt än bakbenet. Vi ser på röda linjerna att diagonaliteten är tappad. Vi ser på lila linjen att bröstkorg och manke är tappad och hästen extenderar/svankar ryggen och tornutskotten riskerar att skava mot varandra. Detta gör också att gula linjen blir väldigt svängd, vilket ökas på av att huvudet också rör sig med nosen bakåt. Nackbandet kommer troligtvis i kläm och hästen ser en väldigt kort bit framför sig.
2. Vi ser på turkosa linjerna att framben bär mer vikt än bakben och bakhoven kommer att lämna marken innan framhoven. Tvåtakten har alltså gått förlorad, vilket vi också ser på de röda linjerna som ej är parallella. Rygglinjen är relativt uträtad och manken lyft, troligtvis för att hästen skjuter ifrån för att snart gå in i svävfas och det får denna effekt. Gula linjen visar på alldeles för svängd linje där nackbandet kommer i kläm. Hästen ser inte särskilt långt framför sig.
3. Turkosa linjerna visar att mer vikt bärs på framben än bakben. Hästen tappar också diagonaliteten, som vi kan se på de röda linjerna. I denna ”passage” är det en del hästar som visar upp ett speciellt rörelsemönster, där de för in bakbenet långt under kroppen, men sedan tar det bakåt innan det tar i marken. Det kan alltså på bilder se ut som de är undersatta, men i rörelse ser vi att hästen inte har styrkan att vinkla lederna bak och bära upp mer vikt. Lila linjen visar oss att hästen tappar ryggen och extenderar/svankar och tappar bröstkorg och manke. Det visar sig också i svängd gul linje. Troligtvis kommer nackbandet i kläm även på denna häst.
4. På turkosa linjerna ser vi att framben bär mer vikt än bakben och att bakhoven är på väg att lämna marken innan framhoven. Hästen tappar alltså tvåtakten. Hästen visar upp ”spektakulära” frambenslyft, men tappar diagonaliteten och sambandet genom kroppen. Då hästen är på väg att skjuta ifrån till svävfas ser vi också på lila linjen att bröstkorgen är något lyft och rygglinjen lite uträtad. Gula linjen visar dock väldigt svängd halsryggrad och troligtvis klämt nackband.