Rörelseanalys, del två

Karin   20 maj, 2015   Kommentarer inaktiverade för Rörelseanalys, del två

11 mars 2014

Nu fortsätter bild/rörelseanalysen. Gå till första bilden i serien för att få förklarat mer på djupet vad det är jag går in på och vad de olika linjerna är för något.

samling2

1. Kort trav med viss framåt-nedåtsökning. Den orange linjen visar att han ser framför sig. På den gula linjen ser vi att han rätar ut halsryggraden något och kan engagera m. serratus för att lyfta bröstkorg/manke. Vi ser också på den gula linjen att nackbandet slipper bli klämt mot de främre kotorna. Vi ser på de röda linjerna att han håller diagonaliteten och på de turkosa linjerna att han tar upp vikt baktill. Den lila linjen visar på viss extension/svankning, men med tanke på Mourvens naturliga svängda rygg så tycker jag inte det ser alldeles för illa ut.
2. Den orange linjen visar att han ser framför sig, något han själv valt. Han sträcker sin hals framåt och rätar ut halsryggraden något, vilket också hjälps till av den stegfas han är i. Precis när de skjuter ifrån höjs ofta bröstkorg och när de landar sänks bröstkorgen (olika mycket beroende på hur stark hästen är i serratus bland annat). Då han just när bilden togs skjuter ifrån höjs bröstkorgen, vilket gör att den lila linjen också rätas ut något och den gula linjen inte blir lika svängd. Vi ser dock att han tappar diagonaliteten och takten litegrann. De röda linjerna är ej parallella och de turkosa linjerna visar att han bär mer vikt på frambenet än bakbenet, vilket vi också ser på att bakhoven nästan lyft helt medan framhoven fortfarande är kvar ordentligt i marken.
3. You know the drill.. Samlad/kort trav. Han ser framför sig. Han behåller diagonaliteten. Han rätar ut halsen ganska bra och hittar lyftet av bröstkorg/manke helt ok för att vara samlad trav när han inte är helt vältränad. Skulle han ta nosen lite bakåt skulle nackbandet troligtvis komma i kläm.
4. Trav i långsammare tempo än bild 3. Troligtvis ett försök till att samla mot piaff. Han får med sig flera delar av kroppen (behåller diagonalitet, inget nackband i kläm, vikt baktill), men tappar ryggen/bröstkorgen något. Här var han under rehab och hade alltså inte full styrka. Antingen ber jag om lite för mycket, eller så pressar han sig själv (han vet hur man gör piaff, men hade här ej fulla styrkan, vilket skapar frustration hos honom som gör att han försöker ändå). Så länge han inte tappar diagonalitet kan jag tycka det är ok att han provar sig fram och styrketränar. Han sänker ej bröstkorg/manke så mycket att jag skulle säga att det är destruktivt. Är ofta såhär halva steg (styrketräningsvägen mot piaff) ser ut till en början, innan hästen hittat styrkan för piaffen. Något jag också tycker är lite roligt är att från bild 1 till bild 3 och 4 har spöet bytts ut mot klicker :)