Motivation

Karin   7 december, 2015   Kommentarer inaktiverade för Motivation

Motivation. Alla de saker runt oss som får oss att göra olika saker. Den konsekvens som följer efter ett visst beteende och som kan driva oss till att göra beteendet igen, eller få oss att sluta göra något.

 

Vad finns det i våra liv som motiverar oss?

Kan du komma på vilka saker som motiverar dig i ditt liv? Både på kort sikt och på lång sikt.

Och… på vilket sätt motiverar de här sakerna dig? Är det en jobbig sak du kan undvika genom att göra något speciellt? Eller är det något du kan uppnå, något att sträva mot? Är det något kul som väntar, eller något tråkigt du kan slippa undan? Är det något som händer dig om du gör en viss sak, eller något du kan undvika att bli av med?

Gå igenom din dag och se vad du kan hitta för nåt som motiverar dig. Vad händer när klockan ringer på morgonen? Du går lite senare till kylskåpet, varför det? Hur ser det ut på jobbet eller skolan? Gör du något (mer än att hålla på med hästar då… 😉 ) på fritiden? Gör du något annat på kvällen?

Ställ dig frågan VARFÖR du gör alla dessa saker. Vad får dig att göra det? Vad driver dig? Kan du hitta alla olika varianter av både roliga saker att se fram emot och jobbiga saker att undvika? Vad skapar de olika motiverande faktorerna för känslor inom dig? Vad ser du fram emot att göra under din dag? Och… vad är det i umgänget med hästarna som motiverar dig att ha hästar i ditt liv?

 

Nu skulle ju det här också handla om hästar. Så, om du tänker på din häst i dessa termer du här ovan tänkt på i relation till ditt eget liv. Vad kan du hitta för något i hästens liv som motiverar den till att göra olika saker? Under hela hästens leverne – i hagen och i människans samvaro. Skiljer det sig mellan vildhästen och tamhästen?

motivation

Vad kan de olika motiverande faktorerna skapa för känsla i hästen tror du?  Vilka motiverande faktorer kan skapa lugn och avslappning? Vilka drar igång stress och adrenalinpåslag?

Och i relation med människan… Vilka motiverande faktorer kan vara precisa och snabba, så att de främjar snabb och tydlig inlärning? Och vilka av dessa är behagliga, och vilka skapar obehag? Vad tror du kan lägga grunden för en tillitsfull och givande relation?

Hittar du något i hästens liv som den blir motiverad av att kunna slippa undan? Och något i dess liv som den blir den påhittig och kreativ för att uppnå?

 

Ja, sånt här funderar jag på ibland. Brukar du också göra det?