Att bitas och slåss för sin sak

Karin   29 april, 2016   Kommentarer inaktiverade för Att bitas och slåss för sin sak

5åringarna Kim och Lo slåss med varandra på dagis. Ibland nyps de om de inte får som de vill. De kan ibland ha svårt att visa vad de vill på andra sätt och använder dessa metoder för att det ger dem ett sätt att få kontroll över sin dag på dagis.

Barn slår ofta andra barn. Eller nyps. Eller biter.

Använder vi vuxna dessa metoder sinsemellan eller mot barn, för att försöka kommunicera vad vi vill, bara för att barn gör det mot varandra?

Nä, aga är ju faktiskt förbjudet sedan länge i Sverige. Förbjudet då vi vet att det inte får avsedd effekt. Det ökar inte kommunikationen. Det gör inte att vi får en bättre relation. Dels är det ineffektivt, dels gör det barnen rädda för oss och dels kan det skapa mental ohälsa (Huge new study reveals the impact on spanking on children). Forskningen har visat oss att det finns så mycket bättre sätt att uppfostra våra barn till kärleksfulla och ansvarsfulla individer.

Men varför används denna felaktiga logik vad gäller hästar i relation till oss människor?

Det hävdas av många att bara för att hästarna sparkar och biter varandra så ger det oss rätten att slå våra hästar för att få igenom vår sak. Det kan vara att slå med repet, att peta hårt med fingret, sätta sporren i magen eller att slå med spöet. Allt är ok för att hästarna biter varandra, eller….?

Flera studier har visat på de negativa följderna av ett sådant förhållningssätt och träningsfilosofi. Samtidigt har många studier visat på de positiva följderna av ett förhållningssätt som bygger på ömsesidigt förtroende och kommunikation byggd på belöning, där aversiver (sånt vi tycker illa om) undviks i största möjliga mån.

Så, nästa gång du rättfärdigar det du gör med din häst med att hästarna gör det mot varandra, tänk då på barnen :)