Godis är gott, och kontroversiellt….

Karin   21 augusti, 2016   Kommentarer inaktiverade för Godis är gott, och kontroversiellt….

29 maj 2014 (ompubliceras pga sjukt mycket spam på inlägget)

För några år sedan brottades jag med detta att använda godis i träningen med hästar. Det var ju FUSK! Jag ville att hästen skulle vilja vara med mig för MIN skull, inte för att jag hade godis.

Just denna inställningen möter jag också då och då runt om i hästvärlden. Jag tror att en stor del i detta motstånd mot godisanvändning är att man VILL kunna umgås med+träna sin häst utan en massa ”hjälpmedel”. Man vill hitta en djup kontakt där bara ens tanke talar om för hästen vad en vill. Man vill ha den magiska samvaron.

Det var dock först när jag började jobba belöningsbaserat som en stor del av min frustration försvann. Min frustration över att inte finna den där magiska kontakten som jag ville ha med min häst, trots att jag gjorde allt man skulle (men inte var villig/mådde bra av att öka trycket). Det var först när jag började jobba belöningsbaserat som den magiska samvaron slog följe med mig och hästarna fullt ut.

Jag ser ingen motsats i en djup kontakt mellan häst och människa och belöningsbaserad träning. Snarare en förutsättning!
Den belöningsbaserade träningen ger en möjlighet till jämställdhet mellan häst och människa och en häst som känner att den kan uttrycka sig till fullo.

Börjar man se saker i psykologiska perspektiv och analysera vad som faktiskt sker ser man att det som verkade så magiskt med den träning som framställs på ett sådant sätt (med energier som skapar samvaro, att vi ska bete oss på ett ”naturligt” sätt etc) inte alls är så magiskt utan handlar om träning med rent tryck-eftergift, i olika nivåer och varianter. Att se att ALLT vårt umgänge ju faktiskt ”styrs” av bland annat den operanta kvadranten, även när vi bara går/sitter och gör ”ingenting”. Och att vi då kan välja att förstärka och ”underhålla” beteenden genom att antingen erbjuda något eftertraktat som hästen vill TILL, eller om än så litet använda oss av något som hästen vill BORT ifrån (trycket, som leder till en eftergift där hästen slipper det obehag den inte vill ha, där obehaget någon gång i hästens historia kan ha ökats till att bli ganska stort).

Spegelneuroner och samstämmighet i rörelser och känslor tror jag är en viktig del att ta i beaktande och bli medveten om. Att meditera tillsammans med sin häst och ha kravlös samvaro tror jag också är viktigt. Dessa delar ska inte försakas utan ska utforskas och gör ju också att en rörelse i sig kan bli belönande!

Jag ser godiset som ett medel till kommunikation. Som ett sätt för hästen att uttrycka sig. Jag blir bättre på att se hästens signaler och uttryck. Belöningen/godiset är mitt medel för att förklara för hästen vad jag vill, vilket gör mig mer kreativ. Jag blir mer inkännande på hästens vilja. Istället för att hindra hästen från att göra saker för att få den att göra det jag vill (med hjälp av tryck/eftergift) måste jag tänka till för att få hästen att vilja göra det jag tänkt mig, med bibehållen frihet att göra allt annat.